Maart 2020. De hele wereld gaat op slot. En met grote verbazing en een lichte shock staan we zelfs in Nederland, waar we tot dan toe eigenlijk in een relatief rustig vaarwater zaten, versteld van de impact van deze pandemie. Vrij snel werden de eerste routes voor deze crisis uitgestippeld, in de hoop dat we tegen het einde van 2020 wel meer grip op de situatie zouden krijgen. Ons als xpand, en met ons vele bedrijven en organisaties, heeft het geholpen om deze crisis in verschillende procesfases te zien:
Overleven: Vechten, vluchten of bevriezen. Als leidinggevende zorg je met empathie en daadkracht voor je mensen. Aanpassen: Als de bliksem, samen uitzoeken hoe je je bedrijf en je producten en dienstverleningen kunt aanpassen aan de nieuwe uitdagingen van je klanten en medewerkers. Thuis werken, online diensten verlenen, nieuwe vaardigheden ontwikkelen. Herstellen: Als leidinggevende ga je nu de tijd investeren om je organisatie en al je medewerkers te ondersteunen weer meer veerkracht te ontwikkelen. Je vernieuwt je productie en marketing, zorgt dat al je processen weer optimaal gaan lopen en bouwt je organisatie weer uit.
Transformeren: Herstellen is al een hele prestatie, maar daar zit ook het gevaar in verborgen dat je alleen het oude systeem in een nieuwe wereld en een nieuwe markt herstelt. Dus de vierde stap in de crisis is ook levensnoodzakelijk: transformatie. Je bedrijf en organisatie nieuw uitrichten op de behoeftes van de klanten van morgen. Je missie en DNA vernieuwen en verder ontwikkelen. En hier als leidinggevenden en professionals nieuwe kwaliteiten ontwikkelen, zonder welke je geen kans zult hebben om in de komende jaren gezond te overleven.
Maart 2021! Nu zijn we een jaar verder. En wat hebben we ontdekt? Veel organisaties en bedrijven zijn nog niet verder gekomen dan overleven en aanpassen.
“ Door de ongelooflijk snelle en hoge subsidies van onze staat, hebben uitzonderlijk veel bedrijven het overleefd.”
De crisis gaat nog op volle toeren door tot eind 2022. En de uitdagingen die deze crisis ons brengt zullen minimaal tot 2025 een enorme impact op ons hele land hebben. Doordat eind 2021 en in heel 2022 de staatssteun minder zal worden, zullen uiteindelijk toch heel veel bedrijven en organisaties op de rand van hun existentiële overleving komen te staan.
Dit betekent voor alle leidinggevenden in alle organisaties (ook diegenen waar het juist heel goed gaat maar waar de werkdruk te lang te hoog blijft) dat wij in een marathon van overleven, aanpassen, herstellen en transformeren terecht komen.
De vraag naar: “wat zijn nu de meest essentiële leiderschapskwaliteiten, die we nodig hebben voor de komende 4 jaar in de crisis?” is dus van levens- of zelfs overlevingsbelang voor ons allemaal. De afgelopen maanden zijn we internationaal bewust op zoek gegaan naar deze top 5 van leiderschapskwaliteiten die nodig zijn in de crisis. Als xpand hebben we in 2020 het boek CEO 4.0 uitgebracht, met vijftien leiderschapskwaliteiten die een CEO of COO nodig heeft om zijn of haar bedrijf door de Vierde Industriële Revolutie te loodsen. In een chaotische en onvoorspelbare wereld met een miljoen kansen en net zo veel gevaren. Met de vijftien CEO-kwaliteiten als fundament, plus alles wat we in de afgelopen twaalf maanden internationaal geleerd hebben, kom ik op tenminste vijf sleutelcompetenties voor elke leidinggevende die zijn of haar bedrijf of organisatie gezond door deze langdurige crisis wil leiden:
In deze blog-serie wijd ik telkens één blog aan leiderschapskwaliteiten.