In tijden van crisis hebben alle medewerkers binnen elke organisatie behoefte aan een veilige cultuur, waar vertrouwen en respect de basis zijn. Paul Zak geeft in zijn boek “Harvard Business Review” een overzicht van research over “High Trust Organizations” welk effect heeft een cultuur van vertrouwen op de medewerkers.
- 74% – Ervaart minder stress
- 100% – Meer energie op de werkvloer
- 50% – Hogere productiviteit
- 76% – Meer betrokkenheid
Empathisch leidinggeven heeft tot doel, dwars door de crisis heen, een organisatie te bouwen en te bewaren, waar alle betrokkenen, medewerkers, klanten, toeleveranciers en leidinggevenden optimaal samenwerken omdat er een sterke cultuur van vertrouwen en respect leeft.
In deze blog kijken we naar het eerste van de 3 elementen van empathisch leiderschap die direct bijdragen aan een veilige cultuur.
- Een cultuur van waardering
- Voortdurende communicatie
- Transitie leiderschap
Een cultuur van waardering
Onze hersens hebben verschillende filters die bepalen welke informatie binnen komt en welke we liever buiten sluiten. De twee sterkste filters zijn: vertrouwen en respect. Op het moment dat ik iemand vertrouw, gaan mijn filters open en begrijp ik wat de ander zegt. Omgekeerd geldt dat ook: als ik iemand (mijn baas, mijn collega, een klant, een leraar, een leerling) niet vertrouw, begrijp ik 90% van alles wat die ander zegt verkeerd. Op het moment dat ik mij gerespecteerd voel door iemand, begrijp ik veel beter wat die ander zegt omdat ik geen angst ervaar bij iemand die meer respecteert en dus achtzaam met mij omgaat.
Is iemand cynisch (het omgekeerde van respect) dan ben ik gelijk op de hoede voor deze persoon en begrijp ik ook 90% van alles wat hij of zij zegt verkeerd.
Hoe kun je nu een cultuur opbouwen waar vertrouwen en respect floreren?
1. Waardeer jezelf
Als leidinggevende beïnvloed je de cultuur van de organisatie op 3 niveaus:
- 10% door wat je zegt
- 30% door wat je doet
- 60% door wie je bent
Ik ken leidinggevenden die veel praten over waardering, maar het weinig uitleven. Zij denken dat hun medewerkers zich gewaardeerd voelen, maar deze ervaren dat helemaal niet zo. Daarom start een cultuur van waardering en vertrouwen, waar de leidinggevenden leren zichzelf te waarderen
2. Begin dan met dankbaarheid
Dankbaarheid bevordert communicatie, creëert een positieve en veilige sfeer en verbindt mensen met elkaar. Dr. Robert Emmons beschrijft in zijn boek “Thanks!” enkele gevolgen van een levensstijl van dankbaarheid:
- Meer optimisme
- Duidelijk meer geluksbeleving
- Langer en gezond leven
- Betere en rustigere slaap
- Gezonder hart en gezondere bloedvaten
- Betere en duurzamere relaties
- Meer veerkracht
Je zou bijna zeggen: wat wil je nog meer? Begin dus met het ontwikkelen van dankbaarheid in je eigen leven, en naar de mensen om je heen. Start met 20 minuten op het eind van de week; waar ben je dankbaar voor? Schrijf het op en realiseer je al die “cadeaus” die je deze week kon ontvangen. Ontwikkel de gewoonte om dagelijks meerdere mensen te bedanken. In je mailverkeer, door het schrijven van “Dank-je-wel kaarten” en natuurlijk ook door het regelmatige uitspreken van dank voor kleine en grote dingen die de ander realiseert.
3. Rituelen van waardering
Een cultuur van waardering ontstaat daar waar waardering een deel van het dagelijks leven wordt. Hier enkele rituelen van waardering waar je als leidinggevende direct mee aan de slag kunt:
- Luister bewust en actief naar je collega’s
- Biedt je hulp en support aan
- Deel zinvolle en hulpzame informatie
- Voer regelmatig evaluatie en coachingsgesprekken met je medewerkers
- Geef je af en toe spontaan tijd cadeau
- Vier regelmatig samen successen
- Bemoedig de ander wanneer deze door moeilijke tijden gaat
Samenvattend:
- Een cultuur van vertrouwen en respect ontstaat nooit automatisch
- Als leidinggevende kun je direct bijdragen aan een gezonde of ook ongezonde cultuur
- Waardering kun je inbouwen in de DNA van je cultuur door jezelf oprecht te waarderen, een levensstijl van dankbaarheid te ontwikkelen en rituelen van waardering voor te leven en binnen de hele organisatie te stimuleren.